Блог

Произход на дървесните пелети

Статии

Идеята за отопление на пелети от дърво се поражда в САЩ в периода 1973-1979 година, когато настъпва една от поредните „нефтени кризи”. Отоплението на пелети привлича хората заради своята висока ефективност, сравнително ниска цена и скоро на много места то се приема като алтернатива на скъпите въглеродни горива. В много райони на щатите преминали на отопление на пелети. Но когато цената на нефта паднала, всичко се върнало по старо му, пелетите станали не толкова атрактивна алтернатива и съответно производството на пелети за отопление намаляло.

Ренесанса в употребата на пелети за горене настъпил през 90-те години на миналия век. Това до голяма степен се дължи на целенасочената политика на някои страни за стимулиране употребата на пелети като алтернатива на въглеродните горива поради две основни причини – стимулиране на местната икономика и намаляване зависимостта от цената на петрола от една страна, и намаляване на вредните въглеродни емисии от друга. И ефекта е налице, все повече използването на пелети за отопление е съпоставимо с използването на петролни производни. През последните години, дори и без стимул от местните правителства, пелетите за отопление набират широка популярност, основно заради добрата цена и висока ефективност. Съпоставимо с отоплението на природен газ или петролни горива, отоплението на пелети излиза по-икономично и по-природосъобразно. Като добавим и сравнително улесненото производство на пелети от различен вид биомаса, пелетите за горене все повече изместват от пазара останалите горива.

Прогнозните очаквания са, че в близко бъдеще в Европа отоплението ще се осъществява в основната си част с ВЕИ /възобновяеми енергийни източници/, в чието число спадат и пелетите за отопление.Обратно към всички статии

Споделете тази статия