Блог

Защо да се отоплявам на пелети

Статии

Пелетите за отопление са сравнително нов продукт в България. През последните години този метод на отопление придобива широка популярност основно заради високия КПД при пелетите /95-97% при пелети от дървесина/ и възможностите за автоматизация на котлите на пелети. Много хора сравняват цената на пелетите с цените на дървата за огрев или на брикетите, но ако трябва да сравняваме всички параметри на всеки вид гориво за отопление, то към момента може би най-рентабилния и удобен вариант е отопление на пелети.
Нека разгледаме какви са предимствата при отопление на пелети.
– Дървесните пелети за огрев са с много ниско съдържание на влага и висока калоричност /до 7% влага и около 5000 ккал за кг/, което значително повишава КПД при пелетите и води до по-ниско пепелно съдържание след изгаряне.
– При повечето котли за пелети има възможност да се зададе постоянна температура на котела, което позволява регулиран разход на пелети. Не е обходимо котела ежедневно да се загрява, а само се подава количество пелети за поддържане на желаната температура. Това значително намалява разхода на пелети за отопление и същевременно позволява поддържането на една постоянна температура през цялото денонощие.
– Пелетите за отопление са значително по-удобни за ползване, в сравнение с дървата или брикетите. В повечето случаи пелетите за огрев са опаковани в разфасовки от 15-20кг, няма нужда от цепене, не цапат и са удобни за съхранение.
– Изключително ниско съдържание на пепел, отделяно при изгарянето на дървесните пелети за огрев.
– Ниска цена на получената топлоенергия, спрямо отопление на дърва или въглища. Точно така, при цена 370 лева за тон пелети едно домакинство средно за сезон изразходва около 3 тона пелети. Да не забравяме, че денонощно температурата на котела е една и съща /няма студени сутрини и много горещи вечери/. При отопление на дърва и цена около 85 лева за кубик дърва, същото това домакинство за сезон изгаря около 13-14 кубика дърва, при които е необходимо постоянно да зареждате котела, нямате възможност да регулирате температурата в котела, нямате денонощно постоянно поддържане на температурата . Често се сравнява ефективността на котел на пелети, който работи 24 часа в денонощието, с тази на котел на дърва, който работи около 7 часа в денонощието.
Тук не разглеждаме отопление на електричество, на природен газ или друг вид горива, поради доста по-високата им цена.
В заключение можем да добавим, че постоянно нарастващата употреба на пелети за отопление стимулира въвеждането на по-икономични, по-удобни и иновативни котли, работещи на дървесни пелети за огрев.Обратно към всички статии

Споделете тази статия