Блог

Иглолистни или широколистни пелети

Без категория

Всеизвестни са предимствата на дървесните пелети. Тук, обаче, идва дилемата какви пелети да ползваме – широколистни, иглолистни или от смесена дървесина. На пазара вече има широка гама от всякаква суровина. Основно се рекламират пелети от иглолистна (мека) дървесина и  от широколистна или твърда дървесина. Когато говорим за пелети от Клас А1 от изключителна важност е качеството на суровината, без значение дали е иглолистна или широколистна дървесина. Когато има примеси от кора, отпадни продукти и пр., качеството на гранулата намаля, запрашеността се увеличава, появява се шлака. Качествените пелети горят по-продължително, отделят по-малко пепел и при тяхното изгаряне не се получава шлака. Най-осезаемо това се вижда при производство на пелети от черен бор с кора. Поради особеностите на кората при черния бор (съдържа силикати), при нейното изгаряне се образува голямо количество шлака.

Отделянето на пепел е друг момент при пелетите от различни видове дървесина. Пелетите от черен бор при изгаряне отделят по-голямо количество пепел, спрямо пелети от широколистна дървесина или бял бор.

Може би оптималния вариант добро качество на добра цена се среща при пелетите от смесен тип суровина – от миксирана широколистна и иглолистна дървесина. В този случай гранулата има по-дълъг период на горене и пепелното съдържание не е високо. Що се отнася до калориността на пелетите, тя до голяма степен зависи от влажността на суровия материал. При недостатъчно сух материал, гранулата е с по-малка плътност, а от там и самите пелети са по-леки и обемни.

Пелетите „Атлантик уей“ се произвеждат от миксирана дървесина в съотношение 60% иглолистна дървесина и 40% широколистна дървесина. По този начин, ние осигуряваме пелети, които са с висока калоричност и ниско съдържание на пепел. И все пак, винаги следете за качеството за пелетите от Вашия доставчик!Обратно към всички статии

Споделете тази статия